Prof. Vicoveanu Cecilia
“Nu vom salva tot ce ne-ar plăcea să salvăm, dar vom salva mai mult decât dacă n-am fi încercat deloc.”
Sir Peter Scott
Am absolvit Facultatea de biologie, specializarea biochimie, din cadrul Universităţii „A. I. Cuza”- Iaşi, din dorinţa de a cunoaşte viaţa în toate formele ei. Studiind botanica, zoologia şi ecologia am învăţat să militez pentru ocrotirea şi protecţia naturii, pe când anatomia, fiziologia, genetica şi igiena mi-au deschis drumul în educaţia pentru sănătate.
Nimic nu a fost întâmplător. Pe parcursul anilor am reuşit să împărtăşesc elevilor din experienţa şi cunoştinţele mele, atât în educarea formală cât şi în educarea non-formală.
Începând cu anul 2004 am devenit coordonatoarea Cercului protecţia mediului, acesta având o componenţă de 9 grupe, din care 6 de protecţie a mediului iar, celelate de: ecoturism, educaţie pentru sănătate/nutrițională, creativitate şi îndemânare.
Ne caracterizează implicarea, responsabilitatea, voința, pasiunea și bunul simț.
Suntem mereu în mijlocul comunității, împreună cu instituțiile/asociațiile partenere, încercând să menținem un mediu prielnic vieții, având ca scop salvarea resurselor naturale. Îi încurajăm, pe copii, să ia atitudine și să aibă încredere că și cele mai mici acțiuni pot face diferența în favoarea mediului înconjurător. În acest fel învață să cunoască mediul înconjurător, să-l aprecieze, dobândind competențe prin care să aibă capacitatea de-a găsi metode și soluții de protejare și conservare, al acestuia, pentru dezvoltare durabilă. Îi motivăm să devină voluntari pentru a avea experiență în câmpul muncii.
Prin activitățile de educație pentru sănătate aduc în viața copiilor un stil de viață sănătos: sănătate fizică, sănătate emoțională și comportamentală, iar la creativitate și îndemânare metamorfozăm deșeurile și materialele din natură în obiecte utile și chiar adevărate obiecte de artă.
De-a lungul anilor, alături de copii, am pus suflet în tot ceea ce am realizat, prin muncă asiduă, obţinând în acest fel rezultate deosebite la concursurile internaţionale, naţionale, interjudeţene, regionale şi judeţene.
Împreună cu aceştia am avut un impact deosebit, deoarece în multe cazuri și-au influenţat părinţii şi comunitatea locală în drumul nostru pentru protejarea mediului înconjurător.
La noi pe primul plan nu sunt numeroasele locuri I pe care le-am adus în județ sau organizarea concursurilor naționale, ci faptul că ne-am adus aportul la protejarea și conservarea mediului prin salvarea resurselor naturale care se epuizează, prin faptul că stă în puterea noastră să ne creăm o comunitate în care să ne facă plăcere să trăim.